Бичил биетүүд бус харин амьтны болон ургамлын гаралтай муудсан бүтээгдэхүүнийг хэрэглэсний улмаас хоолны хордлого үүсдэг.Мөн хортой химийн бодис агуулдсан бүтээгдэхүүнийг хүнсэндээ хэрэглэснээ сүүсч болно.
Шинж тэмдэг:
Хоолны хордлогын шинж тэмдэгүүд нь хоолны хордлогот халдварын үед илэрдэг шинж тэмдэгтэй төстэй.Үүнд:
– дотор муухайрах, бөөлжих
– гэдэс өвдөх
– гүйлгэх /хоногт 10-15 удаахүртэл/
– халуурах /37,5-39/
– тахикарди буюу зүрхний цохилтын тоо нэмэгдэх
– артерийн даралт буурах
– ухаан алдах
– шөрмөс татах
Хоолны хордлогын шинж тэмдэгүүд нь хоолны хордлогот халдварын үед илэрдэг шинж тэмдэгтэй төстэй.Үүнд:
– дотор муухайрах, бөөлжих
– гэдэс өвдөх
– гүйлгэх /хоногт 10-15 удаахүртэл/
– халуурах /37,5-39/
– тахикарди буюу зүрхний цохилтын тоо нэмэгдэх
– артерийн даралт буурах
– ухаан алдах
– шөрмөс татах
Урьдчилан сэргийлэх аргууд
– хальс нь ногоорсон төмсийн хүнсэнд хэрэглэхгүй байх. Соёолсон төмсийг сайтар цэвэрлэж байх хэрэгтэй.
– Тоор /персик/, чавга /слив/, гүйлс /абрикос/ зэрэг жимсний ясны чөмгий гидэхгүй байх .Учир нь эдгээр жимсний чөмөг нь ходоодонд орж задрахад синилийн хүчил гэсэн маш хортой бодис ялгардаг.
– Хүчиллэг хоол, хүнсний бүтээгдэхүүнийг гар аргаархийсэн шавар сав, эсвэл цайрдсан, паалан нь гэмтсэн сав, зэс саванд хадгалахгүй байх.Гэмтсэн, шошгогүй консерв худалдаж авахгүй байх.