Монголчууд өвлийн хүнсэнд гаргасан бог малын гэдэс дотроор хярамцаг хийж хөлдөөн хэрэглэж ирсэн билээ. Хярамцаг хийхдээ сайтар угааж цэвэрлэсэн гүзээг хужирхай талаар нь гадагш эргүүлж таван цулыг нь тэнцүү байрлуулж хийнэ. Малын цусыг ходоод нарийн гэдсэнд нь хийж уушиг элэг бусад таван цулыг голд нь байрлуулж хөлдөнө. Ходоод бүдүүн нарийн гэдсэнд цус цутгаж тусад нь хадгалсан ч болдог.
Хөлдөөсөн хярамцгийг хэрэглэх өдрөө жаахан гэсгээж уяраан нимгэн хавтгайгаар нь хөшиглөн шөлтэй хоол хийхэд зохимжтой илчлэг сайтай хүнс болдог. Ялангуяа шар цагаан будаатай хэрэглэхэд тохиромжтой. Хүйтэн өдөр сонгино, сармистай хольж хуурч иднэ. Хярамцагтаа сонгино хийх эсвэл халуун ногоо хоол амтлагч зэргийг холивол амтлаг сайхан болдог. Хярамцагтай хоол нь өвлийн улиралд илчит чанар илүүтэй байдгаараа давуу талтай.
Б.Монголжингоо
МИСС.МН