2022-08-20 11:33
Miss.mn
  • Эхлэл
  • Мэдээ
    • Нийгэм
    • Гадаад мэдээ
    • Улс төр
  • Видео мэдээ
  • Фото мэдээ
  • Урлаг
  • Спорт
  • Хүмүүс
    • СКАНДАЛ
    • Оддын амьдрал
    • Охид бүсгүйчүүд
    • Ярилцлага
  • Зөвлөгөө
    • Эрчүүд
    • Гоо сайхан
    • Эрүүл мэнд
    • Гэр бүл
    • Хоолны жор
    • Сэтгэлээ нээе
    • Хайр&секс
    • Хүүхэд
  • Загвар
  • Чөлөөт цаг
    • Домогт Хатад
    • Tехнологи
    • Зурхай
    • Сонжоо
    • Сонин хачин
    • Уран зохиол
Үр дүн олдсонгүй
Бүх үр дүнг үзэх
Miss.mn
Үр дүн олдсонгүй
Бүх үр дүнг үзэх
Нүүр Зөвлөгөө

Хоол хүнсээр дамждаг өвчнөөс сэргийлэх арга замууд

munkhzul munkhzul
2014-08-29
0 0
0

-17072014-1405562033-632253287

Урин дулааны цагт хоол хүнсээр дамждаг халдварт өвчний гаралт эрс нэмэгддэг. Энэ оны эхний 5 сарын байдлаар гэдэсний замын халдварт өвчний 1359 тохиолдол бүртгэгджээ.

Энэ нь нийт халдварт өвчний 4.6%-ийг эзэлж байна. Гэдэсний халдварын нийт тоо өнгөрсөн оныхоос буурсан. Гэвч цусан суулгын 461, хоолны хордлогот халдвар 84, сальмонелл 14, суулгат халдвар 98, А хэлбэрийн шар 194, гар хөл амны өвчин 706 гарчээ.

Эдгээр өвчнүүд хоол хүнс, ус болон бохир гараар дамждаг. Иймд эдгээр өвчнөөс хэрхэн сэрэмжлэх талаар мэдээлэл, зөвлөгөө өгье.

Хоол хүнс бохирдоход нөлөөлөх хүчин зүйлс. Хоол хүнс бэлтгэх, боловсруулах, худалдаалах, хэрэглэх, хадгалах, тээвэрлэх үед эрүүл ахуй, ариун цэврийн дэглэм алдагдсаны улмаас хоол хүнс нянгаар бохирдох нөхцөл бүрддэг. Мах, махан бүтээгдэхүүн, далайн гаралтай хүнс, чанасан будаа, гоймон, кремтэй бүтээгдэхүүн, сүү, бяслаг, өндөг зэрэг уураг, нүүрс усаар баялаг хүнсний бүтээгдэхүүн, мөн бүх төрлийн болсон хоолонд нян өсөж үрждэг.

Нян өсөж үржихэд хугацаа, дулаан чийглэг хэрэгтэй байдаг. Нэг нян 2 дахин их тоотой болж үржихэд ердөө 15 минут хангалттай, 6 цагийн дотор 1 нян 16 сая тоотой болж үржинэ. Өвчин үүсгэгч нянгаар бохирдсон хоол, хүнсний бүтээгдэхүүнийг гаднаас нь хараад мэдэх боломж бараг байхгүй, амт, үнэр, өнгө, гадаад байдлын хувьд өөрчлөлтгүй байдаг.

Иймээс хоол хүнсийг тасалгааны хэмд удаан хугацаагаар хадгалах нь өвчин үүсгэгч нян тухайн хоол хүнсэнд үржиж хүн хэрэглэсэн тохиолдолд өвчлүүлэх эрсдэл үүсгэнэ.

Хоол хүнсээр дамждаг өвчнөөр өвчлөх эрсдэл: Бохирдсон хоол хүнс хэрэглэсэн ямар ч хүн өвдөх магадлалтай ч 5 хүртэлх насны хүүхэд, 65-аас дээшнасны хүн, жирэмсэн эмэгтэйчүүд, дархлааны тогтолцоо суларсан хүмүүс бусдаас илүү олон удаа, илүү хүнд өвчлөх эрсдэлтэй байдаг. Иймд эмзэг бүлгийн эдгээр хүмүүс шүүрхий мах, түүхий болон дутуу болгосон өндөг, түүхий, шүүрхий далайн хүнс, түүхий ус, ариутгаагүй, буцалгаагүй сүү болон угаагүй жимс ногоо зэрэг эрсдэлтэй бүтээгдэхүүн хэрэглэхгүй байх нь зүйтэй.

Гэдэсний халдварт өвчинд цусан суулга, сальмонеллез, гэдэсний хижиг, кампилобактерийн халдвар, гэдэсний савханцрын халдвар, гепатит А буюу халдварт шар зэрэг өвчин багтана.

Хоолны хордлого нь нянгийн гаралтай хоолны хордлого, нянгийн бус гаралтай хоолны хордлого гэсэн 2 төрөлд хуваагддаг.

Нянгийн гаралтай хоолны хордлогын үед хоол, хүнсний бүтээгдэхүүн өвчин үүсгэгч нянгаар бохирдож, тухайн хүнсний зүйлд нян их хэмжээгээр үржиж хороо ялгаруулах бөгөөд улмаар уг хүнсийг хэрэглэсэн хүн өвчилнө. Хоолны хордлогын үед ихэвчлэн тухайн хоолыг идсэнээс хойш хэдэн цагийн дотор хордлогын шинж тэмдгүүд илэрдэг ба өвчилсөн хүнд голдуу бөөлжих шинж тэмдэг илэрдэг.

Хоолны хордлогын шалтгаан нь гэдэсний халдварт өвчний нэгэн адил мөн хоол хүнсийг бэлтгэх, боловсруулах, хадгалах, хэрэглэх үеийн эрүүл ахуй, ариун цэврийн дэглэм алдагдсантай холбоотой. Нянгийн гаралтай хоолны хордлогод стафилококк нянгаар үүсгэгдэх хоолны хордлого, хиамдлын савханцар болон бусад төрлийн нянгаар үүсгэгдэх хоолны хордлогыг дурьдаж болно.

Нянгийн бус гаралтай хоолны хордлого нь байгалийн гаралтай хортой ургамал (хортой мөөг г.м), хортой далайн хүнс (загас, далайн нялцгай биет)-ээр үүсгэгдэхээс гадна хүнсний зүйл төрөл бүрийн химийн бодисоор бохирдсон тохиолдолд үүснэ.

Эдгээр хүнс бохирдуулагч химийн бодист хүнд метал, пестицид, нитрат, нитрит, диоксин, хүнсний нэмэлт бодис зэрэг орох бөгөөд хүнсийг үйлдвэрлэх, боловсруулах, бэлтгэх явцад эдгээрээр бохирдох боломжтой.

Хортой мөөгний хордлого, нитритийн давсыг хоолны давстай андуурч хэрэглээд хордох, хүнд метал болон бусад химийн бодисыг их хэмжээтэй агуулсан хоол хүнсийг хэрэглэснээр үүсэх цочмог хордлогууд нь нянгийн бус гаралтай хоолны хордлогод хамаарна.

Харин хүнд метал, пестицид, диоксин зэрэг химийн бодисыг бага тун хэмжээгээр удаан хугацаагаар хоол хүнсээр дамжуулан авсан тохиолдолд хүний биед химийн бодисын архаг хордлого үүсч, эрхтэн тогтолцооны төрөл бүрийн өвчнүүд, хавдар зэрэг алсын үр дагаварт хүргэнэ.

Хоол Хүнсээр Дамждаг Өвчннөөс сэргийлэхийн тулд хүнстэй харьцагч бүх хүн болон  хүнсний үйлдвэр, хүнсний дэлгүүр, нийтийн хоолны газрууд зэрэг хоол хүнсний үйлдвэрлэл үйлчилгээний газруудаас гадна хоол хүнсийг гэрийн нөхцөлд бэлтгэх, боловсруулах, хадгалах, хэрэглэхэд ДЭМБ-аас гаргасан “Аюулгүй хоол хүнсний 5 түлхүүр зарчим”-ыг дагаж мөрдөхийг зөвлөж байна.

Түлхүүр 1: Цэвэр байх.

  • Хоол бэлтгэх, идэхийн өмнө, бие зассаны дараа гараа тогтмол савандаж угаах
  • Хоол хүнс бэлтгэхэд хэрэглэдэг бүх гадаргуу, сав суулга, багаж хэрэгслийг тогтмол угааж цэвэрлэх, халдваргүйтгэх
  • Гал тогоонд ялаа, шавьж, мэрэгч, бусад амьтан орохоос сэргийлэх

Түлхүүр 2: Болсон болон түүхий хүнсийг тусад нь хадгал.

  • Түүхий мах, далайн гаралтай хүнсийг чанаж, болгосон хүнсний зүйлсээс тусад нь хадгалах
  • Мах, ногооны модыг бусад болгосон хүнс бэлтгэдэг тавиураас тусад нь байлгах
  • Шууд хэрэглэх бэлэн хоол хүнсийг түүхий хүнстэй холихгүй байх.
  • Түүхий хүнсний зүйлийг бэлтгэх багаж, хэрэгслийг хэрэглэхийн өмнө ба дараа нь угааж, цэвэрлэ

Түлхүүр 3: Хоол хүнсийг гүйцэд болго.

Хоол хүнсийг 700С-аас багагүй хэм хүртэл нь чанаж, болгож хэрэглэх

Хоол хүнсээ богино долгионы зууханд халаах бол зориулалтын сав ашиглан үе үе хутган гүйцэд халааж хэрэглэх

Шөлтэй хоолыг буцалтал нь, малын мах, тахиа, шувууны махыг ягаан шүүс гарахгүй болтол нь гүйцэд чанаж болгох

Түлхүүр 4: Хоол хүнсийг зохих хэмд хадгал.

  • Болгосон хоолыг хэрэглэхийн өмнө халуунаар нь (600С-аас дээш хэмтэй) хадгалах ба тасалгааны хэмд 2 цагаас илүү хугацаагаар байлгаж болохгүй.
  • Түргэн мууддаг хүнсийг авсан даруйдаа хөргөгчид (50С-аас бага) хадгалах
  • Хүнсийг хөргөгчинд хэт удаан хадгалахгүй байх
  • Хөлдөөсөн хоол хүнсийг тасалгааны хэмд гэсгээж болохгүй, харин богино долгионы зууханд, хөргөгчний хөргүүрийн хэсэгт, эсвэл хүйтэн усанд барьж гэсгээх

Түлхүүр 5: Ундны цэвэр ус, хүнсний аюулгүй түүхий эдийг сонго.

  • Ундны усаа баталгаатай эх үүсвэрээс хэрэглэх
  • Усыг буцалгаж хэрэглэх
  • Хүнсний ногоо, жимсийг угааж хэрэглэх
  • Сүүг буцалгаж, ариутгаж  хэрэглэх.
  • Хугацаа нь дууссан хүнсний бүтээгдэхүүн хэрэглэхгүй байх.
  • Ус авах, хадгалах савыг цэвэр байлгах

Эдгээр 5 түлхүүр зөвлөмжийг иргэн та амьдралдаа хэвшүүлснээр Хоол Хүнсээр Дамждаг Өвчннөөс өөрийгөө болон гэр бүлээ хамгаалж чадна.

Хоол Хүнсээр Дамждаг Өвчнөөр өвчилсөн тохиолдолд авах арга хэмжээ:

  • Яаралтай эмчид хандах: Ялангуяа шинж тэмдгүүд арилахгүй удаан үргэлжилж, хүндрэх шинж (цустай суулгах, дотор муухайрах, бөөлжих, өндөр халуурах г.м/) илэрвэл эмчид зайлшгүй хандах хэрэгтэй.
  • Хэрэв өвчлөл үүсгэсэн гэж сэжиглэж буй хоол хүнсний зүйлийг олон хүн цугларсан хүлээн авалт, ресторан болон бусад нийтийн хоолны газарт хэрэглэсэн, эсвэл дэлгүүрээс худалдаж авсан бол орон нутгийн эрүүл мэндийн байгууллагад яаралтай мэдэгдэх хэрэгтэй.

аквапарк аквалооindependent uk escort

redtube

hd porn

bokep

indo bokep

daily hd porn

porno
pornici
xxx video
ShareTweet
munkhzul

munkhzul

Холбоотой нийтлэл

“Траума буюу сэтгэлийн шарх”
Зөвлөгөө

“Траума буюу сэтгэлийн шарх”

munkhzul
2022-08-19
“Маникюраар дамжуулан мөөгөнцрийн халдвар авах эрсдэлтэй”
Зөвлөгөө

“Маникюраар дамжуулан мөөгөнцрийн халдвар авах эрсдэлтэй”

munkhzul
2022-08-19
Аутизмтай хүүхдийг ойлгосноор амьдралыг нь өөрчлөх боломжтой
Зөвлөгөө

Аутизмтай хүүхдийг ойлгосноор амьдралыг нь өөрчлөх боломжтой

munkhzul
2022-08-18
Кето дэглэмийн давуу ба сул талууд
Зөвлөгөө

Кето дэглэмийн давуу ба сул талууд

munkhzul
2022-08-17
Нойргүйдлийн эсрэг зөвлөмж: Ор бол юм боддог газар биш…
Зөвлөгөө

Нойргүйдлийн эсрэг зөвлөмж: Ор бол юм боддог газар биш…

nomun
2022-08-18

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Их уншсан

  • Тааламжтай өнгөрүүлсэн зуны амралт (эротик өгүүллэг)

    Тааламжтай өнгөрүүлсэн зуны амралт (эротик өгүүллэг)

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Нууцын нууц ба миний хайрт хадам дүү Эротик өгүүллэг

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Эротик өгүүллэг: Машинд xийсэн галзуу секс +18

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Эротик өгүүллэг +18

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Эротик өгүүллэг: Зусланд учирсан халуухан бүсгүй +18

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
Дуучин Маралжингоогийн зургуудаас
Хүмүүс

Дуучин Маралжингоогийн зургуудаас

munkhzul
2022-08-19
0

Цааш унших
“Pandora” лабораторид гарган авсан очир эрдэнийн коллекцоо танилцуулна

“Pandora” лабораторид гарган авсан очир эрдэнийн коллекцоо танилцуулна

2022-08-19
“Траума буюу сэтгэлийн шарх”

“Траума буюу сэтгэлийн шарх”

2022-08-19
“Маникюраар дамжуулан мөөгөнцрийн халдвар авах эрсдэлтэй”

“Маникюраар дамжуулан мөөгөнцрийн халдвар авах эрсдэлтэй”

2022-08-19
Адель амьдралын ханиа сонгожээ

Адель амьдралын ханиа сонгожээ

2022-08-19

Санал болгож байна

Мисс Э.Сэлэнгэ нүцгэлэхээ болиод өвөрмөц зураг авахуулж эхэллээ
Өнөөдрийн онцлох

Мисс Э.Сэлэнгэ нүцгэлэхээ болиод өвөрмөц зураг авахуулж эхэллээ

2015-06-05
Хамгийн гайхалтай үр дүнтэй зургаан маск
Гоо сайхан

Хамгийн гайхалтай үр дүнтэй зургаан маск

2017-03-13
“Жонон” зургаан жилийн хөдөлмөрөө тайлагнана
Урлаг

“Жонон” зургаан жилийн хөдөлмөрөө тайлагнана

2012-03-27
Барак Обама Жастин Биберийн дууг дуулав
Охид бүсгүйчүүд

Барак Обама Жастин Биберийн дууг дуулав

2012-06-28
Эрдэмтэд хүний хоногт унтах цагийг насны ангиллаар тогтоожээ
Мэдээ

Эрдэмтэд хүний хоногт унтах цагийг насны ангиллаар тогтоожээ

2019-05-20
“Miss Mongolia 2015”-ын шилдэг оролцогчдын “Fashion show” болно
Видео мэдээ

“Miss Mongolia 2015”-ын шилдэг оролцогчдын “Fashion show” болно

2015-09-28
Miss.mn

Мэдээлэл хуулбарлах хориотой. © 2011-2022 Miss.mn - Монголын эмэгтэйчүүдийн портал сайт.

  • Advantages and Disadvantages of Free Slots No Download
  • Best Essay Writing Service Review
  • How to Use an Essay Helper
  • Looking For Professional Essay Writers Online?
  • What makes online slots casino games different from traditional slot machines?
  • Нүүр
  • Сурталчилгаа байршуулах
  • Холбоо барих
  • Шинэ мэдээ

Биднийг дагаарай

Үр дүн олдсонгүй
Бүх үр дүнг үзэх
  • Advantages and Disadvantages of Free Slots No Download
  • Best Essay Writing Service Review
  • How to Use an Essay Helper
  • Looking For Professional Essay Writers Online?
  • What makes online slots casino games different from traditional slot machines?
  • Нүүр
  • Сурталчилгаа байршуулах
  • Холбоо барих
  • Шинэ мэдээ

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In