Амны хєндийн салст, хэлэнд байх мэдрэлийн хvлээн авагч нь хоол амтлах, хvрэлцэх, халууны євдєлтийн цочрол vvсгэж , энэ цочролд vvссэн сэрэл мэдрэлийн ширхэгээр дамжин шvлс, ходоод, нойр булчирхайн эсvvдээс шvvрэл гарч эхэлдэг аж. Хоолыг харах vнэрлэхэд шvvс ялгарах ба цочролын нєлєєгєєр vvсэх болзолт рефлекс юм. Энэ нь тєрєхєєс байдаггvй амьдралын явцад бий болдог. Тєрлєхийн рефлекс эцэг эхээс vр удамд дамжина. Уvнд зажлах, залгих, найтаах, ханиах, хєхєє хєхєх зэрэг байдаг. Зажлах гэдэг нь хоол тэжээлийн бодисын жйжиглэлт, шvлсээр норголт, хоолны бєєн vvсэх vйл явцыг багтаасан физилогийн нарийн нийлмэл vйлдэл юм.
Хоол боловсруулах эхний шат бєгєєд дотроо зориудын болон зориудын бус гэж байдаг. Зажлахад амтлах хєхлєг цочирч , мєн хоолны сайхан vнрийг гаргаснаас vнэрийн хvлээн авуур цочирно. Энэ нь хоол боловсруулах ходоодны шvvрлийг ихэсгэдэг гэнэ. Хоол зажилах нь нарийн vйл ажиллагаа байдаг аж. Хоол залгих vед хэлний угийн салстын хvлээн авагчид цочирч хэлний булчин агшиж, зєєлєн тагнай єрєгєгдєн хамрын хєндийд хоол орох боломжгvй болно.
Хэлний хєдєлгєєнєєр хоолны бєєн залгиур хоолойн хєндийд орно. Энэ vед тєвєнх дээшээ сєхєгдєн тєвєнхийн орцыг хаана. Ингэснээр хоол амьсгалын эрхтэнд орох боломжтой болно. Хэлний хєдєлгєєнєєр хоолны бєєн залгиур хоолойн хєндийд орно. Хэлний уг дээш єргєгдсєнєєс хоолны бєєнийг амруу буцааж оруулахгvй бол хоол ганцхан улаан хоолой руу явна. Залгих vйлдэл дунджаар зургаагаас долоон секунт vргэлжилдэг байна.
EMNELEG.MN