Өглөөний цай,хоол тогтмол хэрэглэж занших нь гэр бүл хайртай дотны хүмүүсийнхээ эрүүл мэндэд болон ,эрч хүчтэй амжилттай өдрийг эхлүүлэх маш том хөрөнгө оруулалт гэж боддог.Та бүхэн өглөөний цайндаа цаг гаргаж гэр бүлээрээ яарч биш тухтай сууж цайлж сураарай.Учиргүй мундаг шинэлэг зүйл байхгүй байж болох ч ганц нэгхэн ч болохноо санаа авахаар зүйл хэрэгтэй нэгэндээ хэрэг болох боловуу гээд сүүлийн сар гаран бэлдсэн өглөөний цайгаа хүргэж байна.
Зууханд болгосон Bauern früstück(тариачдын хоол гэж орчуулагддаг гэсэн)Энэ хоолыг Халиунаа эгчээс сурсан.Хамгийн амттай өег өглөөний хоолны нэг. -өндөг 6ш -төмс 2-3ш -бууцай 1 атга -улаан лооль 1ш -мөн мөөг,гахайн утсан мах зэрэг дуртай зүйлсээ хийж болно -давс перец өөрсдийн амтаар Төмсөө нимгэн хэрчээд хөнгөн шарж өгнө.Дээр нь мөөг,гахайн утсан мах зэрэг дуртай зүйлсээ нэмж хэсэг шарна.Үүн дээрээ өндөгнүүдээ задалж хутгаад нэмж дээр нь бууцай,улаан лооль зэргээ тавиад урьдчилан халаасан зууханд 180С-д 20′ жигнэнэ. Хүсвэл дээр нь бяслаг үрээд хийж болноо.
Мюсли буюу овъёосны нэвс хатаасан жимсний холимог
Бэлэн холимог дээрээ хөөрүүлсэн халуун сүү нэмж дэвтээгээд дээр нь гэртээ байгаа болон дуртай жимсээ нэмж хэрэглэнэ.
Сүүтэй будаа
Будаагаа сайтар угаагаад усанд хийж чанана.Будаагаа зөөлрөөд болоод ирхийн алдад сүүгээ нэмж буцалгаад давс элсэн чихэр өөрийн амтаар тааруулж мөн цөцгийн тос(масло) өрөм,шар тос мэтийг нэмж өгөөд үзэм,цангис зэрэг хатаасан жимс нэмж хийнэ.Сүү ахиухан хийвэл амттай болдог.
Хачиртай шарсан будаа
Үүнийг ихэвчлэн оройн хоолноос илүү гарч хөргөгчинд хоносон будаагаараа хийдэг.Будаандаа чинжүү,үрсэн лууван брокколи,хулуу,ногоон сонгино зэрэг гар дорх байгаа зүйлсээрээ баяжуулаад давс перецээр амталж дээр нь будааныхаа их багаас хамаарч 2-3ш өндөг хийж хутгаад амны халбагаар 1 юмуу бага багаар таслан 2талаар шаргалттал шарж өгнө.
Ясны шөлөнд хийсэн бантан
Ясны шөлийг гаргаж авахын тулд эхний (булуу,чөмөгний яс)удаа буцалгасан усаа асгаад дахин ус нэмж 4-с дээш цаг зөөлөн галаар буцалгаж бэлтгээд хөргөж тосыг нь аваад хэсэгчлэн хөлдөөж хадгалж болно.
Овъёосны каша
Шингэний хэмжээ ус сүү 1/2 харьцаатай байхаар тооцож буюу жишээ нь 1аяга ус 2аяга сүү гэх мэт байхаар бодож тааруулж 15′ зөөлөн гал дээр буцалгаад бага зэрэг цөцгийн тос,элсэн чихэр хийж хатаасан жимс,самар мэт дуртай зүйлсээ нэмээрэй.
5 хүний порц:250мл ус,500мл сүү,150гр овъёос
Арвайн гурил
Өрөм юм уу шар тосоо сүүтэй цай,хярам зэрэгт хийж хайлуулаад элсэн чихэр өөрийн хүслээр нэмээд арвайн гурилаа зуурна.Энд гурилаа хэвлээд алимны гол авагчаар цоолж хэвлээд дотор нь жимсний чанамал хийж өгсөн.Арвайн гурил нь гэдэсний гүрвэлзэх хөдөлгөөн сайжруулах болон ходоодны үйл ажиллагаанд нэн тустай идээ юм.Арвайн гурилыг цаасан уут юм уу шилэн саванд дотор нь хэд хэдэн хатуу ааруул хийж хадгалснаар үргэлж шинээрээ амт үнэр ордоггүй.
Өндөг улаан лоолийн хуурга.
Идэх хэмжээгээрээ ?ш өндөг задалж хутгаад дутуу шараад хайруулныхаа нэг талруу нь шахаж өгнө.Гаргасан зайндаа улаан лоолио жижиглэж хуураад шүүс нь ялгараад ирэнгүүт өндөгтэйгээ нийлүүлж хутгангаа өндөгөө задалж жижиглэж өгнө.Давс перец өөрсдийн амтаар тааруулаад мөн бага зэрэг элсэн чихэр нэмж болноо.
Оргио тахианы ясны шөлөнд хийсэн өндөг брокколитэй шөл.
Шөлөө гаргахаас 5′ өмнө брокколигоо жижиглэж нэмээд мөн задалж хутгасан өндөгөө нэмж буцалгана.
Баттунгалаг Цэвэнжав